Dekor betűk tervezése és gyártása 3 lépésben – így használd ezt a király eszközt!

Korábbi írásunkban már foglalkoztunk az irodadekoráció témájával általánosságban, most viszont kiemelten górcső alá vesszük a legmenőbb elemét. A három dimenziós dekor betűk kiemelkednek a síkból, ezért látványos hirdetőeszközök. A leggyakrabban boltokat, épületeket dekorálnak velük, de az iroda, vagy a lakás éke is lehet. Bemutatom a jellemző típusokat és adok pár tanácsot, hogy hogyan használd ezt a kivételes eszközt.

1. A helyszín felmérése

Bármilyen dekor betűk gyártást is tervezünk, a felmérés elengedhetetlen része a tervezésnek. Bízz bennem, ha azt mondom, ne sajnáld az energiát ennél a lépésnél, mert sokszorosan meg fog térülni a kivitelezésnél.

A jó felmérés igazi pepecselős, sziszifuszi munka. Ne akard tudni, hogy hányszor volt olyan, hogy már összepakoltuk a létrát és a mérőszalagot, amikor kiderült, hogy valamit kifelejtettünk. Az is előfordult, hogy felcseréltük a szélességet a magassággal a jegyzetünkben, de persze nem mindenhol, ezért újra kellett az egészet mérni. Sőt, az is megtörtént már, hogy este dolgoztunk és nem vettünk észre még két oszlopot, amiért vissza kellett menni másnap. Még sorolhatnám az epic fail-ket, amik velünk is megtörténtek, és végül hozzásegítettek ahhoz, hogy szuper rutinossá váljunk, mert megismertük az összes banánhéjat, amin el lehet csúszni.

Kétszer mérj, egyszer vágj alapon menj vissza akár háromszor is, hogy a méretek halálpontosak legyenek, hogy átlásd, megértsd a helyszínt, ellenőrizd a falat, amire a dekor betűk fognak felkerülni. Ha nem teszed meg a méréskor, akkor előfordulhat, hogy a kivitelezés után kell pontosítani, ami leszedéssel, újragyártással és ismételt felrakással jár, vagyiks a költségeid multiplikálódnak.

Tipp: a méréssel egyidőben fotózz is sokat, mert a legjobban sikerült fotódra kerül a látványterv. A látványtervet grafikus készíti, aki nem járt a helyszínen és jó eséllyel nem műszaki szakember. Ő az, aki keni vágja a színeket, kontrasztokat, az esztétikát és brilliáns grafikát fog neked készíteni.

Időközben azt is ki kell találni, hogy a kész cucc hogyan kerül a helyére (létra, állvány, daru…  lopakodó bombázó?). Mi fogja tartani, azaz hogyan rögzítsük? Beltérre sokszor elég a ragasztás is, de kültéren fúrni kell, amihez néha nem elég a létra, hanem egy külön állvány építése szükséges. Nyilván sok múlik azon, hogy milyen anyagból készülnek a dekor betűk, de erről kicsit később.

2. A dekor betűk felszerelése

Kültéri installációknál mérlegelni kell, hogy mennyire lesz időjárásálló a dekoráció, mennyi csapadékot fog kapni, vagy éppen hogy bírja majd a hőingásokat? Egyáltalán hogy fognak kinézni a dekor betűk néhány év múlva? Erről eszembe jut az a söröző a belvárosban, ami elé még évtizedekkel ezelőtt kiraktak egy műanyag szakács figurát habzó sörrel a kezében. Az évek során az időjárás, a madarak és a betérő kedves látogatók kikezdték a sör habját, majd lassanként lebontották a korsót is, a szakács sapkáját, meg orrát, míg a végére elég lehangoló látványt nyújtott. Mondjuk ki: nincs túl jó üzenete.

Mielőtt kiteszel egy dekorációt, gondold át, hogy mennyi időre szánod. Gyakorlatilag tervezd meg az egész életciklusát. Ha hosszú távra tervezed, ahhoz válassz tartós anyagot és rögzítést, míg ha csak egy szezonra, akkor ne felejtsd el levenni miután megjelentek az elhasználódás első jelei, hogy ne rombolja a megítélésedet és könnyebben bontható megoldással szereld fel.

Ha végigvetted az összes szempontot és kezd összeállni az elképzelésed, elindulhat az árkalkuláció. Ha felkészült vagy, tudod mit akarsz, tudod mekkora kereted van, biztosan nem veszel el a túl sok alternatív megoldásban, amit ajánlhatnak neked. Végül is autót sem úgy veszel, hogy csókolom, kérek egy darab autót. Pontosan azt fogod kapni, amit szeretnél.

Szóval ott tartunk, hogy a parádés beméretezett látványterved alapján a gyártó árat kalkulál neked. Lehet, hogy előtte feltesz pár kérdést a színekre, tartósságra, anyaghasználati preferenciáidra vonatkozóan. Utóbbihoz is van pár tippünk.

3. A dekor betűk főbb típusai

Hab betű – polgári néven hungarocell, austrotherm néven is ismert fehér, porózus anyag. Nagyon könnyű, jól megmunkálható. Árban a legkedvezőbb, hátránya, hogy fehér, ezért ha színt szeretnél rátenni, általában vinylt ragasztanak rá, vagy külön kell festeni. Leginkább beltérre javasolt, mert az időjárás könnyen kikezdheti. A hab dekor betűk gyártása és rögzítése is pofon egyszerű.

Plexi – ez egy anyagában színezett, merev műanyag. Számtalan színben kapható, szuperül mutat és még meg is világítható LED-del. Beltérre és kültérre egyaránt jó megoldás.

Fém betű – nehezebben megmunkálható, mint a műanyag, ezért drágább is. Egyrészről ellenállóbb, mint a műanyag, mert nem hajlamos a törésre, másrészről rozsdásodásra érzékeny, ezért kültéri használat előtt a csapadék védettségről gondoskodni kell. Persze mostanában divat kifejezetten rozsdásra készíttetni, hogy vagány, rusztikus kinézetet kapjunk. Pl. egy steampunk bar feliratára nehéz ennél badass-ebb megoldást kitalálni.

dekor betűk, red button

Itt is igaz az ökölszabály: minél tartósabb anyagból készül, annál drágább a megvalósítás.

Egyéb keatív megoldások: csak a képzelet szabhat határt, hogy miből készülhetnek a dekor betűk, a fafurnér lemeztől a fémhulladékon át az újrahasznosított kefires pohárig bármi szóba jöhet. Láttunk már olyat is, hogy élő növényből készültek a dekor betűk. Hátránya, hogy az egyedi tervezés és gyártás költséges is lehet, hosszadalmas és előfordulhat, hogy mégsem olyan szép a végeredmény. A tartósságra pedig semmilyen garancia nincs. Ha bizonytalan vagy, vagy most kezdesz bele, inkább ne kísérletezz.

+1. Mennyi időbe telik az egész?

A gyártásra normál esetben 2-3 hetet érdemes szánni, de előfordulhat ennél hosszabb idő is. Igen, az ügyfelek többsége azt kérdezi, hogy lehet-e rövidebb az idő, már látom a hátsó sorban a vendéglátósokat, akiknek az egyik fele azt kérdezi, hogy lehet-e holnapra, a másikuk pedig még ma szeretné. Előfordulnak extrém gyors kivitelezések is, én azonban azt tanácsolom, hogy maradj a reális, 2-3 hetes gyártási idő tervezetnél, így kevesebb kompromisszumra és kevesebb hibára számíthatsz. A dekoráláshoz az időpont keresésre elmehet további 1-2 hét, bár néha meglepően jól össze lehet hangolni a gyártással.

Hacsak nem valami giga nagy feliratról van szó, a kültéri dekor betűk felrakás megvan egy nap alatt, a beltéri pedig ennél is rövidebb idő, akár 1-2 óra is lehet.

A legjobban akkor mérheted le a hatását, ha a kész munkát megmutatod olyannak, aki akkor találkozik vele először és se a látványtervet, se a felrakást nem követte végig. Ha ő eldobja az agyát, azt mondja, hűha, ez most bitang jó lett, akkor megnyugodhatsz, hogy jól dolgoztál.

Röviden így zajlik a dekor betűk felrakósdija. Ha kedvet kaptál, vagy még kérdésed van, keress minket bizalommal. Ha tovább olvasnál marketing és dekorációs témában, ajánlom a blogunkat.