Iroda dekoráció? Így kezdj hozzá

Amikor azt mondják: iroda dekoráció, talán Neked is egy idealisztikus kép ugrik be elsőnek, amin egy 1000 négyzetméteres loft iroda van, padlótól plafonig ablakokkal, egy lila kanapéval és egy Gaugin festménnyel berendezett váróval. Aztán szembesülsz, hogy ez a terv ugyan szemkápráztatóan mutat a monitoron, de nem praktikus és a megvalósításuk sem reális. A mostani cikkünkben szeretnénk a figyelmedbe ajánlani néhány szempontot, amely segítségével felturbózhatod az iroda dekoráció projektedet és valóban használható tereket alakíthatsz ki.

A hosszú távra tervezzett iroda dekoráció

A lila kanapéból kiindulva gondold át, hogy ami ma tetszik, az vajon 1, 3, vagy 5 év múlva is ugyanúgy tetszeni fog-e? Lehet, hogy először csak elunod, majd kifejezetten megutálod. Ne ess ebbe a hibába, inkább indulj ki egy minimalista, funkcionális alapból. Fehér, vagy pasztell színű falak, sötét szőnyegpadló, amin különösen jól tud mutatni egy-egy élénk szín, jó alap lehet az iroda dekorációhoz. A környezet legyen elsősorban megnyugtató és csak másodsorban feltűnő, hogy a kollégáid a hosszú bent töltött órák alatt se fáradjanak el a látványtól.

Ne told túl a brandinget

Biztos vagyok benne, hogy Te is és a kollégáid is iszonyatosan büszkék vagytok a márkátokra. Az is teljesen rendben van, hogy a recepciós pult mögötti falra felrakod nagyba a logódat. Mit nagyba? Rozsdamentes acélból kivágva, színesben, megvilágítva, minden extrával megpakolva. De ez nem POS tervezés, ahol minden négyzetmilliméteren győzködöd a vevődet, hogy Téged válasszon. Egy kiemelt faltól eltekintve a többi felületen szolidan használjuk az arculati elemeket, hogy hosszú távon ne menjen az ott dolgozók és a vendégek idegeire. Bőven belefér, ha a faldekorációk más témákról is szólnak – szép tájakat, épületeket, egzotikus népviseletet, állatokat, régi villamosokat mutatnak be. Üdítően fog hatni.

Nagyon jól működik, ha a logó egy része, vagy csak egy jellegzetes arculati szín köszön vissza az iroda dekoráció elemeiben. Az is hálás, ha a különböző tárgyalókat különböző arculati színekkel dekorálod. Csak a képzelet adhat határokat, légy kreatív!

Orange Business Services Office iroda dekoráció
Kép: Orange Business Services Office – www.archdaily.com

Dolgozz profikkal

Biztosan mindent magad akarsz csinálni, de ne hagyd, hogy ez korlátozza a lehetőségeidet. Engedd, hogy profi segítsen a tervezésben és a kivitelezésben egyaránt. Egy jó lakberendező nem csak a tervezésben nyújthat segítséget, de tanácsot adhat egyedi megoldásokban, ajánlhat megbízható kivitelezőket. Ha gyártó partnert vonsz be, az is multiplikálja a lehetőségeidet, a felhasznált anyagok, formák tekintetében. A felszerelés, applikáció terén is számíthatsz a tapasztalatára. Nem ritka esetben pedig pontosan ezzel lehet spórolni, és nem a DIY megoldásokkal. Ők már tudják, hogy milyen hibák merülhetnek fel, és általunk neked nem kell mindegyikbe belelépned.

Info First

Különösen az irodai információs rendszerekre igaz, hogy az összes tárgyaló felirat, útbaigazító tábla, vészkijárat jelző elsősorban praktikus kell, hogy legyen és csak másodsorban esztétikus. A tűzvédelemmel kapcsolatos táblákra külön szabályok is vonatkoznak, mint például az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelete is. Ezekkel kapcsolatban is érdemes a szakemberekhez fordulni.

A hétköznapokat tekintve a legfontosabb pedig, hogy az újonnan belépő kollégák, vagy a kísérő nélküli vendégek is könnyen eligazodjanak az épületben. Az egymást kiegészítő jelölőrendszerek egymásra épülő színűek legyenek. Minél nagyobb egy iroda, annál nagyobb szükség van ezekre a megoldásokra.

EMP Museum, Seattle, Washington, iroda dekoráció
Kép: EMP Museum, Seattle, Washington – www.studiomatthews.com

Tűnj ki a tömegből

Rengeteg kész információs rendszer van a piacon. Előnyük, hogy könnyen elérhetők, ár érték arányban verhetetlenek, gyorsan testre szabhatók és applikálhatók. Hátrányuk, hogy az egyediséged így elveszik. Próbálj meg minumum 20% egyediséget csempészni a 80% standard megoldás közé. Vegyél egy kész információs rendszert, nyomtass rá, vagy gravírozd. Használd a standard menekülőútvonal rendszert, de a tárgyalófelirataid legyenek egyedi óriás habbetűk. Csinálj egy installációt az irodádba, ami valódi fából van. Használd a kreativitásod!

Ha megfogadod a fenti tanácsokat, igazán egyedi irodát tervezhetsz a cégednek, amit a kollégáid hosszú távon, örömmel használhatnak.

Ha bármi kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, keress minket!