Kinek van szüksége 3D képek használatára?

A címben szereplő kérdésre egyértelműen az a válaszunk, hogy Neked, ha webshopot üzemeltetsz, vagy a termékeidnek katalógust tervezel. 3D képek használatával a vevőid azt látják, amit Te is láttatni szeretnél: a termékedet a legjobb szögből, tökéletes színekkel és formákkal.

Mikor döntöttünk a 3D képek mellett a termékfotózás ellenében?

Korábban mi is hagyományos módszerrel dolgoztunk. Egy fotós barátunk stúdióban befotózta a valós termékeket, majd retusáltuk, igazítottuk és ha kellett újrarajzoltuk a képeket. Egy különösen emlékezetes eset után (értsd: oltári nagy szívás) fogadtuk meg, hogy többet az életben nem csinálunk ilyet és kizárólag digitálisan állítunk elő 3D termékképeket.

Olvadó fagylalt
Forrás: www.giphy.com

Az egyik ügyfelünk jégkrémeket forgalmazott és kérte, hogy fotózzunk be néhány fagyit. Egy egyszerűbb, tölcséres fagyival kezdtünk. Levettül a csomagolását, és lefotóztuk, először kézben fogva. Utána megpróbáltuk valamihez támasztani, fehér alapon eldönteni, de nem nagyon ment, mert a tölcséres forma nem akart önmagában megállni, a támaszték meg nem mutat jól a képen. Amikor kibontottuk a fagyit, a csoki rajta halványabb színű volt, mint a képen. Ahogy egyre jobban felengedett, a színe szebb lett, de apró páracseppek jelentek meg rajta, a jégkrém pedig olvadni kezdett. Kb. negyedórás fotózás után dobhattuk ki a modellnek használt fagyit, mert gusztustalanra olvadt.

Végül az egész napos megfeszített munka és 3 tucat tölcséres jégkrém elhasználását követően, száznál is több képet készítettünk, amiből kb. 3-4 lett használható. A fotók utómunkája, retusálása közel annyi ideig tartott, mintha nulláról megrajzoltuk volna őket.

Az esetből tanulva megfogadtuk, hogy ilyet még egyszer nem csinálunk. Azóta már nem fotózunk, hanem az elejétől digitálisan újrarajzoljuk a teljes terméket.

A 3D képek számos előnye közül a legfontosabbak:

  • A fotózási költség teljesen megspórolható;
  • Ha egy termék megvan, az ízek, variánsok elkészítése már gyorsan megy;
  • Később, ha frissül a csomagolás, gyorsabb és olcsóbb javítani;
  • Egyszer kell előállítani. A végeredmény egy kifogástalan termék, kontrasztos, ragyogó színekkel, nincs szükség utómunkára;
  • A grafika háttér nélkül készül, így tetszőleges felületre illeszthető. Magában is felhasználható, de könnyebb bemutatni emberalakokkal, használat közben is.

gls-a60 izzó 3d képek red button

Milyen termékekből készülhetnek 3D képek?

Minden termék egy kicsit más, van, amit könnyebb, van, amit nehezebb megrajzolni.
A 3D képek legegyszerűbb fajtája a dobozterv. Gyógyszeres, vagy kozmetikai termékek doboza esetén gyakran van ilyenekre szükség. A tapasztalat azt mutatja, hogy szebb termékfotó készül egy kiterített pdf digitális összeillesztéséből, mint ha befotózod a terméket, majd retusálod. További előny, hogy minél egyszerűbb a forma, annál gyorsabb a 3D összeillesztés is. Egy 3D dobozterv egy samponos flakon újrarajzolásának töredéke alatt megvan.

A flakonok, üvegek már nehezebb alakzatok, több idő szükséges az előállításukhoz. Ugyanakkor egy-két fajta flakont akár 10-20 termékvariáns is használhat, a flakont meg elég egyszer megrajzolni, így a tervezési költség eloszlik az összes variánson.

Vannak kifejezetten bonyolult alakzatok, például kristálydíszek, vagy olyan komplex gépek, amik sok alkatrészből állnak és mindegyiket meg kell rajzolni. Ezeket is lehetséges digitálisan előállítani, mert a hatás nagyon látványos lehet. Az elkészült ábra animálható, körbeforgatható.

Ha elkészültünk a termékfotónkkal, már tényleg nincs más hátra, mint hogy életre keltsük. Gondoljuk át, mi a tipikus használati környezet, milyen emberek használják, mik azok a pillanatok, amikor boldogan veszik a kezükbe. Ehhez válasszunk ki néhány illeszkedő stock fotót, amibe a háttér nélküli termékfotónk beszerkesztése már gyerekjáték lesz.

Az eredmény pedig egy valósághű kép, ami offline katalógusban, webshopban, óriásplakáton, vagy bolti poszteren is megállja a helyét és ösztönzi a vevőidet, hogy a te termékedet válasszák.

jagermeister-3d-képek-red-button

Az ominózus fagyi fotózás óta csak digitális 3D képeket készítünk. Az ügyfeleink szebb fotókat kapnak alacsonyabb áron és rövidebb határidővel. A mi munkánk is egyszerűsödött, nincs körülményes termékfotózás, vagyis mindenki jól jár. Na jó, majdnem mindenki. A céges mopszunk Hrunky ugyanis azóta is fájlalja, hogy a fotózáson elhasználódott szépséghibás jégkrémekből már nem falatozhat többet.