Lehet-e nulla a logó tervezés ára?

|

A neten sok ingyen logó tervező alkalmazásba futhatunk bele és benned is felmerülhet a kérdés, hogy bízhatsz-e ezekben, jó minőségű munkát adnak-e ki a kezükből? Átvállaltuk a nehezét és leteszteltünk hármat, hogy megoszthassuk Veled a tapasztalatainkat. Görgess tovább és olvasd el, lehet-e egyszerre jól használható és ingyenes a logó tervezés ára.

Looka

looka, logó tervezés ár

Első aspiránsunk a Looka, egy ügyes algoritmus, ami a preferált színek, ábrák és betűk alapján a meglévő hatalmas adatbankjából generál egy hozzánk illeszkedő logót. Tekintsünk el a magyarul kissé viccesen ejtendő névtől, gyanítom, hogy nem mi voltunk az elsődleges célpiac. Ingyenesnek hirdeti magát, de valójában ez megtévesztő, mert nincs benne ingyenes opció. Miután lépésről lépésre végigvezetett a folyamaton, három féle logó tervezés árát hozza fel:

looka, logó tervezés ár

A legolcsóbb csomag 20 dollárba kerül és nyugodtan nevezhetjük használhatatlannak, egy png logó file-t kapunk. A középső csomag specifikációja kifejezetten vonzó, 65 dollárért megkapjuk az összes ismertebb formátumot. Ez közel 20.000 Ft magyar valutában, vagyis bár messze van az ingyenestől, de nagyon kedvező ár. A kérdés az, hogy mennyire használható. Ha szép logót hoztunk össze, ezért a pénzért jó vásárt csinálunk.

A prémium csomagja (Enterprise) a fentiek mellett névjegykártya tervet és Social Media csomagot is ad, én ezt hanyagolnám, szerintem nem annyira erős ajánlat. Az összegek persze nem túl magasak, a kérdés inkább az, hogy mennyire használható egy ilyen programban tervezett logó?

A rövid válaszom az, hogy nem nagyon. A szűk keresztmetszet ebben a tervezésben a word clipart-szerű grafikai alapanyag és maga a megrendelő. Ez utóbbi gondolom, magyarázatra szorul. A megrendelőt azért tartom szűk keresztmetszetnek, mert bár lehet, hogy tudja értékelni a jó design-t, de nem biztos, hogy el is tudja készíteni azt.

Amikor egy megrendelőnk meglátja az új arculatát, vagy logóját és elismeri a munkánkat, gyakran megkérdezi, hogy honnan volt hozzá ilyen jó szeme a grafikusnak? Bár nem kétséges, hogy minden kollégám kiemelkedő esztétikai érzékkel rendelkezik és messziről kiszúrja a tökéletes színharmóniákat, azt is hozzátenném, hogy még ennél is több türelmük van, mert nem ritka, hogy százhoz közelít a leskiccelt, majd kukába dobott logó tervek száma, mire megszületik a végleges verzió. 

És ha ezzel végeztek és bemutatják a 4-5 elkészült logó tervet még mindig nincs vége a rostának, előfordul, hogy kereskedelmi, vagy brand szempontok alapján további logókat vetünk el, vagy alakítunk át.

Ez csak azért kapcsolódik ide, mert összehasonlításképpen ez az automatikus tervező max 5-10 lehetőséget ajánl fel, ami meglepően kevés ahhoz, hogy valódi logó szülessen belőle.

Logomaster

logomaster.ai, logó tervezés ár

A Logomaster.ai a Looka-hoz nagyon hasonló automatikus logó generáló platform, csak magyarul is emészthető a neve. Tervezem, hogy egyszer írok egy cikket a fájóan sablonos nevű cégekről, a mester végződés ide biztosan bele fog kerülni. Lásd még a bomba, revü, varázs, nindzsa, guru, szamuráj és király végződéseket. Komolyan mondom, ne már! Tényleg ennyi volt a kreativitásotok csúcsa? Én egyébként legutóbb kilencvenvalahányban láttam nindzsát és arról is kiderült, hogy Michael Dudikoff volt, szóval nem is volt igazi. Nem kéne hanyagolni? És kérlek, ne kezdjetek most bombázni mindenféle mailekkel, hogy akkor a jászárokszállási PizzaMester cégneveteket, amit 8 éve bejárattatok, mire cseréljétek le, mert nem tudom. A jó cégnév választás legalább annyi körültekintést igényel, mint a logó, talán erről is írok egy külön posztot. 

Visszatérve logó mesterünkhöz nem tudom szó nélkül hagyni az .ai végződést, ami nyilvánvalóan az Adobe Illustratorra utal, amiben egy humán grafikus tervezné a logódat, ha adnál neki megbízást. 

logomaster.ai, logó tervezés ár

A logó tervezés árai pontosan egyeznek a Looka-val, így fel is merülhet a kérdés, hogy ez nem egy és ugyanaz a cég-e, csak két branddel?

Logo by Shape Factory

logo by shape factory, logó tervezés ár

Ez a program az előző kettőnél jóval letisztultabb, kevesebb opciót kínál fel, ami néha jó volt, néha viszont kicsit vérszegénnyé tette a felületet. Rohanó laikusoknak ajánlom, mert tényleg 10 perc alatt készít neked egy logót és nem kell egy rakat funkciót végigböngészni.

Van alváltozata is, ahol pigment és gradiens effektusokat lehet hozzátenni.

A logó tervező nekem nem működött tökéletesen, mert egyetlen ábrát sem töltött be, így csak betűlogót tudtam benne tervezni. Ezután megadhattam az email címemet, amire nem küldött üzenetet, így menteni már nem lehet. 

Wix – Create a logo

wix, logó tervezés ár

A Wixet eddig leginkább az online összerakható ingyenes weboldalairól ismerhetted, de már van logó generáló szolgáltatása is. A logó tervezés ára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

A program használata nagyon intuitív, kimagasló munkát végeztek a UX Designerek. Kezdetben a cég nevét kell megadni, majd a tevékenységi kört és hogy milyen stílusú logót szeretnénk (pl. dinamikus, humoros, időtálló). 

Ezután AB testing következik, vagyis 5 lépcsőben 2-2 logót ajánl fel a program, amiből kiválaszthathatod, hogy melyik tetszik, vagy elvetheted akár mindkettőt.

wix, logó tervezés ár

A következő lépésben megadjuk, hogy milyen felületeken fogjuk a logót használni, pl. csak online, vagy nyomtatásban és prezentációkon is, esetleg promóciós ajándékokon. 

Ezzel készen vagyunk, mutatja az ajánlatokat. Egy Blue Ribbon nevű reklámügynökségnek terveztem logót és ezeket a javaslatokat kaptam:

wix, logó tervezés ár

A kínálat elég széles, motívumokban a rózsaszín szivecskétől kezdve a nyílvesszőn át az üres négyzetig, de van non-figuratív és betű logó is. Kezdetben 12 lehetőséget kapunk, ami bővíthető a végtelenségig. 

Ha kiválasztunk egy logón, azt tovább finomíthatjuk. Felajánl színpalettákat egymással harmonizáló színekből. Az irányon belül további tucatnyi előre beállított elrendezés közül választhatunk. Lecserélhetjük, vagy levehetjük az ikont. Minden funkció villámgyorsan és elsőre érthetően működik. 

Ha végeztünk a tervezéssel, akkor következik az ingyenes logó tervezőknél már megszokott rész: a fizetés. 🙂

wix, logó tervezés ár

Két opció van (ha nem akarunk honlapot készíteni), 50 és 20 Eurós. Vagyis valamennyit fizetnünk kell érte. Bár messze ez volt a legjobb neten elérhető logó készítő, a lényegi probléma itt is ugyanaz: ha nem tudod, hogyan jelenítsd meg a márka értékeidet és mi a fogyasztóid elvárása, ebben nem fog tudni segíteni a program. Akkor lehet hasznos, ha leskicceltél egy logó elképzelést, de nem szeretnéd Photoshopban megrajzolni, itt egyszerűbb és gyorsabb.

Ha megnéznél több online logókészítőt, akkor itt keresgélhetsz!

Tehát lehet nulla a logó tevezés ára?

Senkit nem akarok lebeszélni az “ingyenes” (mondjuk úgy, 50.000 Ft-nál kevesebbe kerülő) logó generátorok használatáról. Próbáld ki, jó játék, tölts el egy órát a különböző funkciók kipróbálásával. Ugyanakkor ha valódi céges logóra van szükséged, a legjobb tanács, amit adhatok, hogy fogadj fel egy szimpatikus grafikust, vagy ügynökséget. Írj egy inspiráló briefet, ötleteljetek közösen az elképzeléseken, majd kb. a projekt felénél engedd el a kezét és bízd rá az arculatodat. A fogyasztóidat, a márkakörnyezetedet ő ismeri jobban. Mert a logód nem anyukádat kell, hogy meggyőzze, hanem a vásárlódat.

Bízom benne, hogy hasznosnak találtad a cikket, ha tovább olvasnál a témában, nézd meg a többi bejegyzésünket is itt.