Hogyan épül fel az ideális marketing stratégia? Red Bull esettanulmány

Januárban a legtöbb cégben minden a tervezésről szól: pénzügyi tervezés, eseménynaptárak összeállítása, kampánytervezés, marketingtervezés, stb. A marketing stratégia 2019-re nálatok már készen van? Ha még nincs, olvass tovább és adunk néhány támpontot – ha pedig már van, akkor nézd át, hogy minden benne van-e!

„Mi a közös az üzletben, a szerelemben és a háborúban? Mindhárom stratégiai játék.”

Adam Fishwick


A stratégiai játékokhoz hasonlóan a marketing stratégia kialakítása során előre kell gondolkodni, terveket kovácsolni és felkészülni az „ellenfél” várható, illetve nem várható lépéseire. Annak ellenére, hogy az év elején a csapból is a marketing stratégia tervezésének fontossága folyik, meglepő módon sok kisvállalkozásnak egyáltalán nincs marketing stratégiája, egy másik részüknek pedig van, de a megvalósításba már korántsem fektet energiát.

Többféle módszer is van a haditerv felállítására, és Te, illetve a céged választhatjátok ki, hogy melyik irányvonal áll hozzátok legközelebb.

A marketing stratégia tervezésének 3 alapvető lépése:

1. Analízis

Hol vagyunk most? Milyen eredményeket érünk el? Hol helyezkedünk el a piacon? Hol helyezkedünk el a (potenciális) vevők, illetve partnerek fejében? A cégek egy része ijesztően elnagyolja a korábbi eredmények és a jelenlegi pozíció meghatározását, és csak kevesen vannak, akik ezeken felül olyan extra paramétereket is vizsgálnak, mint például a cég megítélése munkáltatóként.

2. Merre tartunk?

Ezt nevezhetjük célkitűzésnek, víziónak, küldetéstudatnak… Mindegy, hogy fennkölt, vagy biznisz orientált, profán megnevezést találunk ki neki, az minden esetben fontos, hogy legyen egy pontosan meghatározott, és lehetőleg számszerűsíthető célunk, amit el kell érni a tervezett időszak végéig.

3. Hogyan érjük el a célunkat?

Ez már a konkrét taktika kidolgozása, amikor meghatározzuk a cél eléréséhez szükséges lépéseket. A legtöbben önmagában ezt a tervet nevezik stratégiának, de fontos szem előtt tartani, hogy az előző kettő nélkül sehova nem vezet.

+1 lépés, amit szintén kevesen vesznek figyelembe: a kiértékelés, vagyis a taktikai lépések eredményeinek folyamatos monitorozása, és szükség esetén újratervezése. Ahhoz, hogy a marketing stratégia  valóban hatékony lehessen, rugalmasnak kell lennie, nem szabad foggal-körömmel ragaszkodni a tervekhez. Sokszor csak az év végén, a következő tervezés kezdetekor nézik át az elért eredményeket (lásd 1-es pont), de az ideális marketing stratégiába bele kell tervezni az időszakos felülvizsgálatot és a taktika év közbeni csiszolgatását is, különben könnyen kellemetlen meglepetésekben lehet részünk az év végén.

Ha az éves tervezésnél csak az eszközökre koncentráltok, és hiányzik az első kettő lépés, akkor nem marketing stratégiát sikerült kiépíteni, csupán egy hasraütésszerű taktikát. Ha pedig kihagyjuk az utolsót, az olyan, mintha egy hadvezér a vesztes csata után tovább menetelne a biztos halálba, anélkül, hogy analizálná a vereség okát, vagy újra feltöltené sorait friss harcosokkal.

Hogyan állítsd össze a marketing tervet 7 lépésben?

Olvasd el korábbi cikkünket a témában  és készíts egy igazán ütős marketing tervet a 2019-es évre!

Esettanulmány – Marketing stratégia felsőfokon, avagy mit leshetünk el a Red Bull-tól

Kevesen mertek bátrabban nyúlni a marketing stratégiához, mint a Red Bull. Nem véletlen, hogy egy kis osztrák cégből a világ legismertebb energiaital-gyártójává váltak.

Egy teljesen újraértelmezett marketing stratégia jelentette a főnyereményt a Red Bull számára: a konvencionális marketing mix helyett hagyták, hogy a fogyasztók véleménye hatással legyen rájuk. Erről a szokatlan megoldásról az Eltérített Márkák című könyvben olvashatsz többet.

Legendás húzásuk, hogy amikor elterjedt, hogy a termék bikaherét tartalmaz, pontosabban a Red Bull-ban található taurin bikahere vagy bikaondó kivonata lehet, egyetlen dolgot tettek: nem cáfolták meg.

Erre mindenki felkapta a fejét, még akkor is, ha egy szó sem igaz belőle: a taurin egy szintetikus anyag, amelyet gyógyszercégek állítanak elő, semmi köze a bikák férfiasságához.

Szárnyakat ad

Az energiaital annak ellenére lett világsiker, hogy egészségesnek nem lehet nevezni, vizsgálták eleget emiatt. Serkentő hatása azonban bizonyított, azaz egy hosszú autóúton javíthatja a sofőr figyelmét. Mégsem ebbe az irányba indultak el. Túl hétköznapi.

„A Red Bull szárnyakat ad” – ez a szlogenjük, amelyhez számtalan ötletes és humoros reklámfilm készült a cég 1976 óta íródó történetében. Aztán néhányan voltak annyira élelmesek, hogy egy időben csirkeszárnyakkal összecsomagolva árulták a terméket az áruházak polcain. Ha már szárnyakat ad, ugye.

Népszerű? Szálljunk be!

Hatalmas ötlet volt, hogy 2005-ben bejelentkeztek a Forma–1-be – az autósport tökéletesen illik az energiaital extrém arculatához. Ez nem szokványos lépés: a Red Bull előtt a Benetton volt még olyan bátor, hogy outsiderként, egy divatmárka képviseletében próbálja ki magát ebben a világban. Ráadásul nem epizódszereplők voltak: a Red Bull Racing négyszer nyerte meg a csapatok világbajnokságát, a pilóták versenyében pedig Sebastian Vettel sikerei építették a brandet.

Red Bull taps marketing stratégia
fotó: giphy.com

Otthon vannak a labdarúgásban: az RB Leipzig a semmiből lett pár év alatt a német futball meghatározó szereplője, míg a Red Bull Salzburg az osztrák foci zászlóshajója. Van csapatuk a hatalmas piacnak számító Egyesült Államokban és Brazíliában is.

Zenei aktiváció

Nem hagyták ki a ziccert, hogy ismertté váljanak a zeneiparban – ez a marketing stratégia először a Pepsinek hozott óriási sikert a nyolcvanas években. Csatasorba állították Eminem-et, amikor együttműködtek a világ legnépszerűbb rapperével, de hazánkban is maradandót alkottak az 1848-as forradalomnak emléket állító Red Bull Pilvaker életre hívásával.

Minden, ami őrültség

Direkt hagytuk a végére legerősebb fegyverüket, az extrémnél is extrémebb sportok támogatását. Ha valaki lebiciklizik egy hegy tetejéről, motorral átugrat egy szakadék fölött, vagy repülővel megy át a Lánchíd alatt, akkor holtbiztos, hogy a Red Bull támogatta, és ez minden erről szóló videóban meg is jelenik.

A marketing stratégia szempontjából legmerészebb húzásuk a Red Bull Stratos volt: 2012-ben mindenki arról beszélt a világon, hogy az osztrák Felix Baumgartner 39 ezer méteres magasságból ugrott ki az energiaital logójával felmatricázott űrhajójából, majd 1342 kilométer/órás zuhanásával átlépte a hangsebességet. Ez még annál is menőbb, mintha valóban szárnyakat kapott volna.