Molinó rendelés csak szívás lehet? Így csináld rendesen

A molinó gyártatásával kapcsolatban gyakran eszünkbe jut a rongyosra idézett ökölszabály, miszerint a gyorsan, minőséget és olcsón hármasból maximum kettő teljesülhet. Az ügyfeleinknek mindig azt ajánljuk, hogy a legoptimálisabb helyzet az, ha időben gondolunk a molinó tervezésére és kivitelezésére, így az árral és a minőséggel már nem kell kompromisszumot kötni.
Összeszedtük 7 pontban azokat a tanácsokat, amivel a molinó gyártatás nem lesz egy őrület.

Mielőtt rátérnénk a molinó rendelés útvesztőire és arra, hogy mivel könnyítheted ezt meg magadnak, egy személyes sztorival kezdenénk. Ha azt gondolod, mi a Red Buttonnál soha nem keveredünk időzavarba (sz*rviharba), hát tévedsz. Annak idején a saját konyhánk felújításánál, az összeszereléskor szembesültünk azzal a gikszerrel, hogy a munkalapot tökéletesen elfelejtettük megrendelni. Baráti tanácsra felkerestünk egy újpesti bútorlapszabászatot, ahol akár egy napra is vállalják a munkát. Nagyon szerettünk volna egy natúrabb világos bükk vagy nyír munkalapot, de mikor megtudták, hogy másnap el is akarjuk hozni, ridegen közölték, hogy csak wenge színben tudják megoldani. (itt bukott el a minőségi elvárásunk) Azóta is sötét wenge és fehér színekben pompázik a konyhabútorunk.

Miért tervezzük előre a molinó gyártását?

Számtalan olyan esetünk volt már, hogy az ügyfelünk csütörtök délután hívott fel, hogy molinót szeretne rendelni szombatra. Miután pontosítottuk a részleteket, kiderült, hogy grafika sincs még hozzá. Kitalálod, hogy mi volt a válasza arra, hogy tudja-e a pontos kihelyezési méretet? Hát persze, hogy nem. Pont azért osztottam meg a saját sztorimat, mert tudjuk, min megy keresztül. Voltunk ilyen helyzetben és segíteni szeretnénk.

Csakhogy ilyen kevés idővel a leadás előtt a lehetőségek korlátozottak. A grafika tervezést előre vesszük, keresünk egy nyomdát, akitől kirimánkodunk egy péntek délutáni leadást (Olcsóság). De a végeredmény így is kétesélyes lesz. Nincs elég idő a grafikára, néha az időnyomás csodákra képes, de az esetek többségében csak instant, sablonmegoldásokra elég. (minőség) Ha van egy heted grafikai tervezésre, a grafikus is jobban ki tudja dolgozni a javaslatát, Te sem fogod mindenáron jóváhagyni, hogy csak legyünk már túl rajta, szebb lesz a végeredmény. Arról nem is beszélve, hogy lehet valami egyedit tervezni pont arra a méretre.

A gyártással ugyanez a helyzet. Ha egy molinó gyártására nincs 3 nap, akkor nincs idő anyagrendelésre, így mindenképpen a készletből kell választani. Mesh hálót szeretnél, de csak banner van? Sajnáljuk, vagy ez, vagy semmi. (minőség) Lehet, hogy nem lesz idő a ringli betevésre, konfekcionálásra, amitől szakadósabb lesz. (minőség) Szóval érted. A száradási időről ne is beszéljünk. (minőség)


A molinó gyártás 7 ökölszabálya


Te is elkerülheted ezeket a kompromisszumokat, ha betartod a lenti molinó tervezési kisokosban foglaltakat.

   Méret

A méretből indul minden. Álló, vagy fekvő formátum? Ha fekvő, akkor 28×1m, vagy 3×2m, más lesz a méretarány és nagy valószínűséggel a kreatív is. Pro tipp: a méretnél megadott első szám az anyag szélessége, a második pedig a hosszúsága – ezt sokan eltévesztik.
Partnerünknél (Ritter Nyomda zRT. – névjegykártya, szórólap, prospektus készítés) van néhány méret példa és a hozzá tartozó ár is, ha előzetes kalkulációt készítesz, de ezek nem tartalmazzák még a grafikai tervezési munkák költségét.

   Grafika


Mi kerüljön a grafikára? Csak egy logo meg egy szlogen, vagy egy komplett key visual? Az is lehet, hogy ehhez a molinóhoz egy teljesen egyedi grafikát terveznél. Ha van idő, ez is megoldható. A grafikát mindenképp nyomdakész file-ban kell leadni, ez általában pdf. A digitális nyomtatásokhoz, mint amilyen a molinó is, nem kell kifutót hagyni a grafikán, viszont a visszahajtás és ringlizés miatt a széltől 5-10 cm-re már ne kerüljön szöveg, vagy lényeges grafikai elem.

   Alapanyag

A banner és a mesh háló a két legelterjedtebb molinó típus, de van néhány ritkább is, például selyemszatén. Az ügynökséged, vagy a nyomdád tud segíteni az anyagválasztásban, ha megadod, hogy hova szeretnéd kitenni.

   Specifikáció

Hogyan lesz a molinó felrögzítve? A két legelterjedtebb mód a bujtatózás és a ringlizés. A bújtató azt jelenti, hogy 2 párhuzamos oldalánál az anyag vissza van hajtva, hogy egy 3-5 cm vastagságú rudat át lehessen rajta dugni. Ez a két rúd biztosítja a rögzítést. Ha csak felül van rögzítve és ki van függesztve, akkor az alsó helyre súlyt csúsztatnak, hogy ne fújja el a szél.
A ringli kis kör alakú gyűrű, amit 20-50 cm-ként belenyomnak a molinóba, hogy ezen lehessen áthúzni a kötelet, ami a helyén tartja a molinót.
Ez csak a két legelterjedtebb mód, számtalan más rögzítés létezik a felrakás helyétől, az időjárási viszonyoktól és egyéb elvárásoktól függően.

   Mennyiség

Biztosak vagyunk benne, hogy eszedbe jut megadni a gyártandó mennyiséget. De tervezd be, hogy minél nagyobb a mennyiség, annál nagyobb a szállítási idő is.

   Felrakás

Nem az a lényeg, hogy ki rakja fel, de az fontos, hogy legyen valaki, aki felszereli. Gondold át, ki lesz az és azt is, hogy mennyi idő kell rá. A részleteket nem ismerve legalább 1 munkanapot javaslok a felrakásra fenntartani. Ha profi, rutinos dekoratőr dolgozik vele, akkor egy nagyobb molinó is megvan egy óra alatt.

   Időzítés

Miután az összes fenti szempontot átgondoltad, készíthetsz egy részletes időzítést, ami kb. így néz ki:
Grafika fejlesztés: 3-5 munkanap
Gyártás, utómunka: 4-7 munkanap
Felrakás: 1-2 munkanap


Miután az összes fenti szempontot átgondoltad, készíthetsz egy részletes időzítést, ami kb. így néz ki:
Grafika fejlesztés: 3-5 munkanap
Gyártás, utómunka: 4-7 munkanap
Felrakás: 1-2 munkanap

Ezzel a 7 lépéssel megtervezheted a dekorációs anyagaid gyártását, elkerülhetsz egy alapos szívást és 78%-kal* kevesebb hajszálad őszül be a projekt végére. Ha tetszett a poszt, oszd tovább, iratkozz fel a hírlevelünkre, és olvasd el a többi cikkünket is.

*- becslés 🙂